StoryEditorOCM
4 kantunaPODIGNUTA TUŽBA: RESTORAN „DVA RIBARA“ NA POLUOTOKU MORA ISELITI I TAJ PROSTOR TREBA PREDATI VLASNIKU

Zvonimir Nižić Grof: To ćemo tek vidjeti, taj prostor je naš i za to imamo argumente!

Piše L.B.
13. lipnja 2019. - 21:50
zlatne_plakete2-271011

- Restoran „Dva ribara“ na Poluotoku mora iseliti i taj prostor treba predati vlasniku“ – glasio bi sukus i objašnjenje tužbe koju je protiv „Jadere“ podnijelo Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zadru.

Zadarski ŽDO je, u ime Republike Hrvatske koju zastupa, podnijelo tužbu na Trgovačkom sudu u Zadru protiv tvrtke „Jadera“ zbog tog prostora u kojem godinama, na površini na koju je uknjižena država, radi restoran „Dva ribara“.

Prije osam mjeseci ŽDO je podnijelo tužbu protiv „Jadere“ zbog višegodišnjeg neplaćanja najma prostora u kojem radi restoran „Dva ribara“, i zbog kojeg je dug „Jadere“ prema državi u tom trenutku iznosio gotovo pola milijuna kuna.

Sada se, pak, tužbom traži iseljenje. Županijsko državno odvjetništvo ustalo je tužbom kako bi se prostor od oko 120 kvadrata ispraznio i predao u posjed vlasniku koji je na tim česticama uknjižen, dakle Republici Hrvatskoj. Taj prostor, ističe ŽDO, „tuženik dugi niz godina koristi bez valjane pravne osnove.“

- Prije podnošenja tužbe, ovo se državno odvjetništvo kao tužitelj obratilo tuženiku sa zahtjevom za mirno rješenje spora na temelju čl. 186.a. Zakona o parničnom postupku, a na koji se tuženik nije očitovao u roku od tri mjeseca od zaprimanja zahtjeva, zbog čega je Trgovačkom sudu u Zadru predloženo donijeti presudu kojom se nalaže tuženiku da tužitelju, odnosno Republici Hrvatskoj, preda u posjed poslovni prostor navedene ukupne površine u prizemlju zgrade, a koji u naravi čini restoran, uz naknadu parničnih troškova – stoji u tužbi koju je podnijelo Županijsko državno odvjetništvo.

Država je upisana na 120,84 četvorna metra u kojem radi restoran „Dva ribara“ na Poluotoku, u neposrednoj blizini suda u Ulici Blaža Jurjeva.

Sudska tužba za pola milijuna kuna neplaćenog najma još uvijek nije pravomoćno okončana.

Od „Jadere“ prostore i novac ne traži samo država – svojedobno je pročelnik gradskog Odjela za financije Ivan Mijolović naveo da se između Grada Zadra i tvrtke „Jadera“ vodi dvadesetak sudskih sporova u kojima je Grad podnio tužbe za besplatno korištenje poslovnih prostora i naplatu tih dugova. Tada je dug „Jadere“ iznosio preko 18 milijuna kuna.

- Zašto vi mene uopće zovete i to me pitate? – bila je prva reakcija Zvonimira Nižića Grofa, prokurista „Jadere“, kojega smo upitali za komentar tužbe Županijskog državnog odvjetništva protiv „Jadere“, te što misli o ishodu sudskog procesa.

- Naravno da ćemo na sudu dokazivati da je prostor „Dva ribara“ naš. Nećemo to valjda dokazivati na ulici – kazao je Grof.

Vjerujete da tužba ŽDO-a nije utemeljena?

- Ovako, oni su tužili i oni imaju svoje argumente. Ali, radi se o tome da i mi imamo svoje argumente. Suprotne od njihovih, naravno. I to ćemo rješavati na sudu – zaključio je Zvonimir Nižić.

24. travanj 2024 22:22