StoryEditorOCM
ĐiradaZADARSKI IDENTITET

Foto: Državni arhiv u Zadru otvara izložbu "Nova riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće"; Vrijeme prosperiteta grada autori su izvanredno prikazali

Piše L.B.
11. studenog 2022. - 11:31

Državni arhiv u Zadru otvara izložbu „Nova riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće“, autora Denisa Martinovića i Edija Modrinića. Otvorenje izložbe održat će se u izložbenom prostoru Kneževe palače, 15. studenoga s početkom u 19 sati.

- Zadar je kroz svoju povijest živio unutar zidina, postojao kao spoj živoga i utvrđenoga grada te uspješno tako funkcionirao. Druga polovina 19. stoljeća doba je mira i općega privrednog razvitka kada prestaje potreba za vojnim fortifikacijama. To je razdoblje obilježeno velikom urbanističkom djelatnošću koja se najviše očituje rušenjem utvrda i zidina s morske jugozapadne strane, a grad Zadar biva proglašen otvorenim gradom 14. prosinca 1868. godine. Izložba prikazuje novo razdoblje u oblikovanju grada i javnoga života koji se razvijao i mijenjao uz izgradnju Nove rive  od 70-ih godina 19. stoljeća do razaranja u Drugom svjetskom ratu. Posjetiteljima će se dočarati vizualne mijene Rive kao javnoga prostora i važne odrednice zadarskog identiteta - naveli su iz Državnog arhiva u Zadru.

Izložba ostaje je otvorena do 15. prosinca 2022. godine.

image
Scan2net Technology/
image

39 - Jedan okvir

08. svibanj 2024 04:10