StoryEditorOCM
ĐiradaKENEŽEVA PALAČA

Povodom manifestacije Dani europske baštine Državni arhiv u Zadru priređuje predavanje Josipa Belamarića „Francuska cesta“

Piše Zadarski.hr
8. listopada 2021. - 09:20

Povodom manifestacije Dani europske baštine Državni arhiv u Zadru priređuje predavanje dr. sc. Josipa Belamarića „Francuska cesta“ na Biokovu koja je 2017. godine uvrštena u popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Za vrijeme svoje kratke uprave Francuzi su samo u Dalmaciji izgradili oko 500 km makadamskih cesta. Cesta na Biokovu je jedna od etapa koja je trebala biti dio Napoleonove ceste, a njezina je funkcija bila spojiti Ilirske provincije s Kotorom na jugu Dalmacije. Cesta na Biokovu je primjer sposobnosti ondašnje inženjerije, a danas – nakon više od 200 godina – još uvijek je u dobrom stanju.

Projektirao ju je Frane Zavoreo, ingénieur de grand mérite, koji je znalački postavio trasu i organizirao radove prema najboljim standardima moderne cestogradnje. Nigdje se drugdje, među sačuvanim primjerima francuskih cesta u Dalmaciji, ne mogu tako lijepo razumjeti tehnologija gradnje, način trasiranja i faze građenja.

Dr. sc. Josip Belamarić govorit će o načinu kojim su građene ove ceste, uz sudjelovanje vojske i mobiliziranog stanovništva kao i o njihovom značaju u povijesnom kontekstu.

Predavanje će se održati u utorak, 12. listopada u 18:00 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa, Kneževa palača, Poljana Šime Budinića, Zadar.

Zbog epidemioloških mjera, podsjećamo da je za dolazak potrebna najava na e-mail: dazd@dazd.hr.

08. svibanj 2024 01:33