StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: RAZBILI ZID, UDVOSTRUČILI PROSTOR I NAMAMILI UČENIKE

Obnovljena knjižnica u OŠ Petra Preradovića: 'Imamo projekcije filmova, puno aktivnosti, sada svi žele biti tu!'

Piše L.Burčul
29. ožujka 2017. - 16:35
preradovic_knjiznica4-270317.JPG

Knjižnica u Osnovnoj školi Petra Preradovića na Poluotoku u Zadru postala je „dupla“: osim što je proširena razbijanjem zida između nekadašnjeg tajništva škole i same knjižnice, dobila je potpuno novu opremu i postala svojevrsni multimedijalni centar koji je redovito prepun učenika.

Stara čitaonica, koja je desetljećima imala isto ruho i 39 kvadrata, postala je potpuno neuvjetna u trenutku kada je, osim derutnih zidova, podova i namještaja, počela i prokišnjavati. Nakon sanacije krova, Grad Zadar je financirao obnovu knjižnice, a projektantica Iva Letilović izdvojila je svoje slobodno vrijeme i projekt knjižnice za školu napravila besplatno.

- Projektantica Letilović nadgledala je radove pa i tome možemo zahvaliti da je išlo „po špagu“ i da knjižnica danas ovako izgleda. Opremu je financirao Grad – kaže knjižničarka Ivana Perić.

Nekadašnjoj čitaonici od 39 kvadrata pridodan je i dio namijenjen nastavnicima (17 kvadrata), te potom i cijelo staro tajništvo čime se dobio jedinstveni prostor od 77 četvornih metara, opremljen računalima, projekcijskim platnom, besplatnim Wi-Fi signalom, funkcionalnim klupama koje se razmještaju prema potrebi nastave ili radionice…

- Knjižnica je sada, osim svoje osnovne namjene, postala mjesto okupljanja. Aktivnosti ima puno, učenicima su dostupni svi mediji. Imamo projekcije filmova, nastavu medijske kulture, kao i nastavu informatičke pismenosti, a nastavni sat može se održati normalno za cijeli razred zahvaljujući multifunkcionalnim stolovima i, dakako, velikom prostoru. Prije su učenici morali dolaziti u grupicama – kaže knjižničarka i prof. hrvatskog jezika Ivana Perić.

Aktivnosti kojima se osnovnoškolci sada u knjižnici bave su mnogobrojne: to je radni prostor popularne Ekološke sekcije školske zadruge čiji članovi izrađuju predmete i suvenire, izložene i u knjižnici, tu djeluje i čitateljska grupa „5ar“ koja organizira „Tulum slova“, a jednom tjedno se u knjižnici radi s učenicima sa posebnim potrebama. Osim nastave i organiziranih aktivnosti, „knjižica svijetlo zelenih zidova“ u OŠ Petra Preradovića postala je mjesto u koje svakodnevno dolaze učenici koji ne pohađaju neki predmet pa imaju slobodan sat, učenici iz produženog boravka, „mališani“ iz nižih razreda koji čekaju starijeg brata ili sestru za odlazak kući… Prema riječima Ivane Perić koja punih 15 godina radi u knjižnici, zanimanje za čitanje knjiga ipak nije opalo, unatoč razvoju tehnologije.

- Na internetu im pokažemo Međunarodnu dječju digitalnu knjižnicu i knjige koje mogu čitati na ekranu. No primjećujemo, barem još uvijek u osnovnoškolskom uzrastu, da ih i dalje jednako privlače klasične knjige, da ne posuđuju samo lektiru. I naš poticaj tu ima svoju ulogu – kazala je Ivana Perić, dodajući da doticaj osnovnoškolaca s internetom posebno treba pratiti, jer da su oni još uvijek potpuno nesposobni u kritičkom promišljanju i vjeruju doslovno svemu što na internetu pročitaju.

08. svibanj 2024 00:04