StoryEditorOCM
FotoreportZOO NA KALELARGI

Uspomena s ljetovanja u Zadru zapravo je podržavanje zlostavljanja divljih životinja! Sove i majmuni izloženi su stresu i patnji

Piše Zadarski.hr
18. kolovoza 2022. - 08:15

Na ulicama Poluotoka svakog se ljeta mogu vidjeti turisti koji se fotografiraju s egzotičnim životinja uz plaćanje njihovim vlasnicima. Snimaju se s velikim papigama, sovama te majmunom, a sve su životinje vezane kako ne bi pobjegle.

Udruga Prijatelji životinja tim je povodom prošlog mjeseca poslala prijavu veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu zbog zlostavljanja i iskorištavanje i zlostavljanje divljih životinja u Zadru.

"Više turista i građana Zadra javilo se da u središtu grada viđaju osobe koje iznajmljuju i naplaćuju turistima fotografiranje sa sovama na ramenu ili u rukama, pri čemu su životinje vezane užetom kako ne bi pobjegle te su izložene stresu i patnji. 

Osim toga, građani također javljaju da u središtu Zadra viđaju osobu koja naplaćuje fotografiranje s majmunom, za kojega na postavljenoj informativnoj ploči piše "Marmoset Pero” i uz nju je postavljena kasica za skupljanje novčanih "darova” za selfie s majmunom" objavili su na stranicama Prijatelja životinja.

Uspomene s ljetovanja u Zadru tako postaju podrška zlostavljanju divljih životinja.

Udruga je također zatražila da se inspekcijskim nadzorom provjere navedene informacije te sukladno ovlastima iz članka 79. Zakona o zaštiti životinja, zabrani daljnje izlaganje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, oduzmu životinje koje su izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da se podnese prijava sukladno odredbama kaznenog odnosno prekršajnog zakona kako bi se spriječilo u daljnjem kršenju Zakona i narušavanju zdravlja i dobrobiti životinja.

06. svibanj 2024 14:59