StoryEditorOCM
KalelargaUDAHNITE DUBOKO...

Dukić obišao gradilište: U tijeku su radovi na dogradnji pročišćivača - neugodni mirisi svest će se na minimum!

Piše zADARSKI.HR
19. lipnja 2023. - 15:08

Odvodnja Zadar organizirala je danas posjet gradilištu i to jednoj od pet gradbenih cjelina u sklopu projekta „Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“. Radi se o cjelini „Dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda "Centar" - Zadar“ kojom će se osigurati prestanak emisije neugodnih mirisa na Smiljevcu.

Prisutne medije su pozdravili zadarski gradonačelnik Branko Dukić, direktor Odvodnje Grgo Peronja i predstavnica izvođača radova, tvrtke Nicro d.o.o., Karmen Komljen Petošić koji potom poveli u obilazak uređaja za pročišćavanje i izvijestili o trenutnom napretku radova.

- Drago mi je što o Aglomeraciji Zadar-Petrčane konačno mogu govoriti van konteksta buke i prašine budući da ovdje imamo i podprojekt kojim će se izvršiti nadogradnja pročišćivača čime će se neugodni mirisi svesti na minimum i vjerujem da ćemo od stanara u neposrednoj blizini sukladno tome imati mjerodavan odgovor. Grad Zadar s Aglomeracijom i završetkom ostalih projekata: CGO Biljane Donje i zatvaranja odlagališta Diklo ima cjelovit program upravljanja otpadom i zaštite našeg okoliša i mora - istaknuo je gradonačelnik Dukić.

image

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima u obilasku radova na pročišćivaču

Odvodnja/Slobodna Dalmacija

Glavne faze ovog pod projekta obuhvaćaju:

1. faza - Pokrivanje pjeskolova-mastolova i primarnih taložnica te dogradnju sustava za pročišćavanje zraka za navedene komponente

Budući da su do sada bazeni pjeskolova-mastolova i primarnih taložnica bili otvoreni, ovom fazom radova će se znatno smanjiti širenje neugodnih mirisa u okolinu. Također, od siječnja 2023. godine postojeći sustav pročišćavanja zraka sa pogona ulazne građevine i pogona dehidracije mulja je zamijenjen sa najnovijom tehnologijom pročišćavanja zraka PCO jedinice (fotokatalitičko pročišćavanje zraka).

2. faza - Izgradnja egalizacijskog spremnika sa pripadajućem nadstrešnicama, te stanicama za prijem septika s dogradnjom  sustava za pročišćavanje zraka za navedene komponente.

U fazi 2 izvođenja radova vode od sadržaja septičkih jama će se dozirati u egalizacijski spremnik koji će biti natkriven i ventiliran, a zrak sa egalizacijskog spremnika će se pročišćavati najnovijom tehnologijom pročišćavanja zraka - fotokatalitičko pročišćavanje (PCO jedinice) te će se širenje neugodnih mirisa svesti na minimum. Do sad se sadržaj septičkih jama ispumpavao direktno u ulaznu građevinu što je za posljedicu imalo povremeno širenje neugodnih mirisa.

image

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima u obilasku radova na pročišćivaču

Odvodnja/Slobodna Dalmacija

3. faza - Zamjena opreme aeracijskog sustava bioareakcijskih bazena.

Oprema u bioaeracijskim bazenima je zamijenjena najnovijim hiperboličkom aeratorima.

4. faza - Cijevni razvod za recirkulaciju pročišćene otpadne vode  u svrhu korištenja u radu uređaja

U fazi 4 ugradit će se tzv. booster  stanica čija je uloga prikupljanje pročišćene izlazne vode s UPOV-a Centar i korištenje iste u radu pogona. Ovom fazom smanjit će se troškovi održavanja (koristit će se manja količina pitke vode za ispiranje rešetki, odnosno koristit će se pročišćena otpadna voda).

5. faza - Sanacija ulazne građevine

Faza 5 obuhvaća sanaciju zidova u ulaznoj građevini.

6. faza - Izvedba bukobrana

Faza 6 obuhvaća ugradnju bukobrana na bioaeracijskim spremnicima. U ovoj fazi će se bukobrani ugraditi na izlazne zidove bioaeracijskih spremnika te će njihova uloga biti da spriječi eventualno širenje buke s UPOV-a prema obližnjim kućama.

image

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima u obilasku radova na pročišćivaču

Odvodnja/Slobodna Dalmacija

Faza 1 je u potpunosti dovršena i ima ključni utjecaj na smanjenje neugodnih mirisa koji su ometali lokalno stanovništvo. Ostale faze su u visokoj gotovosti od 50 – 80 %, a svi radovi biti će zgotovljeni do 30. studenog 2023. godine.

„UPOV je zapravo obaveza Hrvatske prema EU i mi smo podložni Direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, a jedan smo od rijetkih gradova koji zaista ima takav uređaj. Ovaj uređaj je u pogonu 15 godina i on garantira čistoću i kvalitetu mora u zadarskom akvatoriju. Ispitivanja kvalitete mora godinama Zadar stavljaju na vrh popisa u odnosu na ostale gradove na Jadranu, a za to je zaslužan upravo ovaj objekt. On od početka ima odlične rezultate pročišćavanja, jedini su problem bili neugodni mirisi. Mislim da smo to s ovim podprojektom riješili.“ zaključio je Grgo Peronja.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 567.052.215,00 kn, a Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega bespovratna EU sredstva iznose će 313.659.754,75 kn.  

27. travanj 2024 15:54