StoryEditorOCM
KalelargaNOVI RADOVI

Gradonačelnik nakon završetka radova na križanju Puta Biliga sa zaobilaznicom: Krećemo s gradnjom kružnog toka između Puta Pudarice i Hvarske ulice!

Piše I.I.
21. travnja 2023. - 17:14

Nakon više od godine dana završeni su radovi na rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC306 poznatije kao Ulica Hrvatskog sabora s Putom Biliga u Zadru.

Gradonačelnik Branko Dukić izjavio je kako je završetkom radova na križanju Puta Biliga s Ulicom Hrvatskog sabora riješena još jedna „crna“ prometna točka u Zadru.

- Ovo je bio zahtjevan projekt koji će svakako podići razinu sigurnosti, ali i protočnost prometa. Raskrižje je dobilo nove kolničke trake za skretanja i pametne semafore koji će detektirati stvaranje kolona na pravcima prilaza križanju i dodatno regulirati moguće gužve. Projekt nije bio vezan samo uz rekonstrukciju kolnika koji je niveliran kako bi se na Put Biliga moglo priključiti sporedne ulice i dvorišne objekte. Njime je i potpuno riješena podzemna infrastrukturna mreža s kanalizacijom i plinovodom. To je i razlog trajanja ovog zahvata, kazao je gradonačelnik Dukić dodajući kako je i gotov projekt rekonstrukcije križanja Puta Biliga s Putom Pudarice i Hvarskom ulicom gdje će se izgraditi kružni tok.

- Nismo mogli krenuti s tim projektom dok ne završe ovi radovi jer bi prekinuli glavni prometni pravac za Bili brig. Ostaje nam još uređenje ulice koja ide ispod igrališta i boćališta i pothodnik ispod Ulice Hrvatskog sabora nekih 300 metara istočno od novog križanja. Kad tome pridodamo i uređenu cestu Ulicom Borka Šarlije, realizaciju projekta kvartovskih garaža za koje traje analiza i priprema projekta i uvođenje jednosmjernog prometa unutar ovog naselja,  konačno bi zaokružili prometnu cjelinu i urbanistički zaokružili prostor Bilog briga. S Hrvatskim cestama imamo nove vrijedne projekte – od križanja na Žmirićima, odvojka s D8 za Crvene kuće do proširenja dionice državne ceste D8 od Musapstana do odvojka za novu gospodarsku zonu i groblje u Crnom, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

05. svibanj 2024 21:42