StoryEditorOCM
KalelargaPISMO NADBISKUPA

Na liturgijska slavlja i pobožnosti neka do daljnjeg ne dolaze svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili respiratorne poteškoće

Piše Zadarska nadbiskupija
14. ožujka 2020. - 11:09

Nadbiskup zadarski Želimir Puljić uputio je pismo javnosti:

Bolesti su kroz povijest bile i ostale sastavni dio ljudskoga života. I tako će biti do konca svijeta. Svatko ima mogućnost u tim trenutcima iskusiti slabost i nemoć, pa mu je potrebna utjeha i snaga. Normalno je, stoga, i opravdano tražiti liječnika, obratiti se roditeljima i prijateljima, utjecati se nebu i nebeskim zagovornicima. Posebice Blaženoj Djevici Mariji koja je „utočište i zdravlje bolesnih“, a naš puk je zaziva kao „Gospu od Zdravlja“. Istina, golemi napredak medicine i ljekarništva olakšao je i ubrzao liječenje mnogih bolesti. Ali, svjedoci smo kako se javljaju do jučer nepoznate bolesti i razne ovisnosti (od droge, alkohola, kocke i igara), do stresova i brojnih psiholoških oboljenja. Dovoljno nepoznat „Korona virusa“ stvorio je zadnjih tjedana ogromnu paniku među ljudima. Vjerujemo i nadamo se kako će medicina i za njega naći lijeka.

Ne smijemo, međutim, gubiti iz vida da je čovjekov život na zemlji trajno izložen raznim bolestima i podložan razaranju i umiranju. A potpuno ozdravljenje on ne će postići na ovome svijetu, nego tek na koncu vremena, „kad će se raspadljivo obući u neraspadljivost, a smrtno u besmrtnost (1 Kor 15,53). Tek tada, naime, neće biti više ni tuge, ni jauka, ni boli, a Bog će otrti svaku suzu s naših očiju (Otk 21, 4). Dok se to ne ostvari, preostaje nam mukotrpna borba za očuvanje cjelovitoga zdravlja duše i tijela. U brizi očuvanje zdravlja duše i tijela čovjek je dužan koristiti raspoloživa naravna i nadnaravna sredstva. Vjernici pri tom ne zaboravljaju kako im nebeski zaštitnici stoje na raspolaganju. U prvom redu tu je ona koju nam je Spasitelj predao kao majku prije same smrti na Kalvariji. Ona je tako postala naša zagovornica i majka koja je kao zdravlje bolesnih „slika sigurne nade i utjehe“ (kako molimo u predslovlju Velike Gospe).

Uz brojne druge Božje miljenike, koji vode brigu o nama, tu je osobito kod nas štovani Sveti Roko (1295.-1327.) koji je svoj život posvetio brizi za oboljele od kuge od koje je na koncu i sâm obolio. Zato je i proglašen zaštitnikom od kuge i ostalih zaraznih bolesti. Jer njegovo „hodočašće za Kristom“, ispunjeno brigom prema bolesnicima, pretvorilo se u hodočašće ljubavi. Štuju ga oboljeli od zaraznih bolesti, a posebice kuge i kolere, a u novije vrijeme i oboljeli od AIDS-a. Zaštitnik je invalida, kirurga, ljekarnika, grobara i vinogradara. Ovaj je svetac omiljen u našem narodu, ne samo po molitvama koje mu se upućuju, ili po hodočašćima u njegova svetišta, već i po brojnim bratovštinama koje nose njegovo ime. Vjernici ga zazivaju i mole neka ih „oslobodi od svakoga zla, od kuge, grijeha, gladi i rata“ i svih drugih opasnosti duše i tijela.

Na početku korizme posuli smo svoje glave pepelom uz riječi „obrati se i vjeruj evanđelju“. U toj vjeri obraćamo se Božjem veličanstvu i s dubokim strahopoštovanjem ispovijedamo da smo pred Bogom prah i pepeo. Ali, ohrabreni njegovim milosrđem, utječemo se u ovoj vremenitoj kušnji Božjoj dobroti i molimo neka po zagovoru svojih miljenika usliši molitve i vapaje svoje djece. Neka nas očuvaj u vjeri Crkve i sačuva od štetnih virusa za našu dušu i naše tijelo. U svojoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio je upravo svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti, i preko njega dijelio obilje blagoslova ljudima u tjeskobi. Neka i u nama umnoži povjerenje i nadu kako bismo pod okriljem njegovih svetih odabranika mogli proći svijetom ljubeći druge i čineći dobro.

U tom vidu uz pridržavanje onoga što nam zdravstvene mjere nalažu, kao vjernici pred zbiljom iskušenja „korone virusa“, obraćamo se žarko našim nebeskim zaštitnicima, posebice „Gospi od zdravlja“ i svetom Roku zaštitniku od kuge i svih zaraznih bolesti. Molimo ih usrdno neka nam pomognu biti postojani u pravoj vjeri. A njihov zagovor i pomoć neka nas očuva od opasnih bolesti i udijeli mir duši i tijelu.

***

II. Odredbe i upute o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika

Poštovana braćo svećenici,
braćo i sestre u Kristu!

Suočeni smo sa širenjem zarazne bolesti koju je uzrokovao novi koronavirus (SARS-CoV-2) u svijetu, Europi i u našoj Domovini. Ovih dana pozorno slušamo upute mjerodavnih službi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Županijskog stožera civilne zaštite. Dok se duhom vjere i pouzdanja molimo Bogu i utječemo zaštiti naših svetih zagovornika da nas štite od ove pandemije, dužni smo provoditi i sve mjere prevencije i opreza koja se propisuju. Zavodu za javno zdravstvo i Županijskom stožeru, medicinskom osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i pomažu ugrožene, stare i bolesne izražavamo osobitu podršku i zahvalnost. Svjesni ozbiljnosti novonastale situacije, te sukladno preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 11. ožujka 2020. (Vidi: https://www.hzjz.hr/cat/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/). U vidu prevencije, opreza i zaštite, donose se odluke i praktične mjere za Zadarsku nadbiskupiju.

Pozivam svećenike, katehete i vjernike neka se do novih uputa pridržavaju sljedećega:

Što se tiče liturgijskih slavlja i pobožnosti neka na njih do daljnjeg ne dolaze:

Svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili respiratorne poteškoće;
Oni koji su se vratili iz područja žarišta zaraze ili su bili u kontaktu s nositeljima virusa, kao i starije osobe, posebice kronični bolesnici.
Potičemo sve neka u svojim domovima budu molitvom povezani s drugim vjernicima.

2. Gledom na liturgijska slavlja, pobožnosti i katehetske aktivnosti u crkvama:
Neka se na vidljivom mjestu istaknu prikladna upozorenja i upute (i vizualno);
Ukloniti blagoslovljenu vodu iz škropionica u crkvama i kapelama;
Izostaviti liturgijski poziv vjernicima da pružaju znak mir jedni drugima;
Premda primanje svete pričesti poznaje dva oblika (na jezik ili na ruke), sugestija je da se u ovim neredovitim prilikama vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na ruke.
Neka se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, a svećenici neka omoguće pojedinačne ispovijedi na prozračenom mjestu s udaljenošću 1 do 2 metra od penitenta;
Neka se ne organizirati skupna hodočašća i izlete;
Uz održavanje higijene liturgijskih prostora, u kojima se održavaju vjernička okupljanja, redovito dezinficirati prostor sredstvom medicinskoga alkohola;
Odgoditi održavanje župne kateheze do 30. ožujka za sve uzraste.

Neka se obavijesti vjernike da se odgađa hodočašće blaženom Alojziju Stepincu u Zagreb, koje je bilo planirano za 21. ožujka. Svima koji su prijavili i platili put neka se omogući povrat novca.

Ovim mjerama želimo solidarno sudjelovati u prevenciji i zaštiti od pandemijskog učinka virusa koji prijeti sve većem broju pučanstva. Dok u ovo korizmeno vrijeme razmatramo otajstvo Kristove muke i smrti, neka nas ovo stanje potakne na još veću usmjerenost prema svima koji proživljavaju teške trenutke neizvjesnosti ili osjećaju strah i paniku. Preporučam sve zagovoru naših zadarskih svetih pokrovitelja, sv. Roku i našoj Majci Mariji, Gospi od zdravlja.

Uz pozdrav i blagoslov od Gospodina, Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Molitva Gospi od zdravlja i svetom Roku za obranu od opasnoga virusa

Pomolimo se,

Djela naša milošću svojom priteci i pomoću prati da svaka naša molitva i radnja s Tobom vazda počinje i početa da se s Tobom dovršuje. Primi i usliši naše molitvene vapaje i daj nam svoj mir kako bi srca naša bila poslušna Tvojim zapovijedima i smirena u Tvojoj zaštiti. Užezi u nama oganj Duha Svetoga da Ti čistim tijelom služimo i neokaljanim srcem omilimo. Zahvaljujemo Ti za Tvoju i našu majku, Blaženu Djevicu Mariju koja pomaže svojoj djeci u nevoljama kako bi opet zadobili zdravlje. Po njezinu zagovoru oslobodi nas ove pandemijske nevolje, kao i od svakog moralnog nereda i zastranjenja. Neka ona svojom majčinskom brigom prati i štiti sve ljude i narode od opasne zaraze koronavirusa. Neka ozdravi bolesne i blagoslivlja sve one koji njima pomažu.

Spasitelju, Isuse Kriste, u svojoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio si svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu uvijek dijelio obilje blagoslova ljudima u bolesti i tjeskobi. Pošalji ga u ovom času kad nam je zdravlje ugroženo neka nas štiti i za nas moli kako bismo bili dostojni Tvojih obećanja. Ne dopusti, Gospodine, da se oslanjamo samo na svoje umijeće i znanje, već da se pouzdajemo u tvoju pomoć i veliko milosrđe. Udijeli nam zdravlje duše i tijela kako bismo trajno mogli iskazivati Tebi slavu i hvalu. A svi za koje molimo, žive ili mrtve, neka po zagovoru Tvojih svetih miljenika milostivo dobiju oproštenje svojih grijeha i zasluže stići u vječni život u nebu. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

P. s.

Potičem očeve i majke neka nađu slobodnog vremena pa sa svojom djecom čitaju Riječ Božju, zajedno mole krunicu, Gospine litanije ili litanije Svih Svetih. Ili, ako imaju Božanski časoslov neka ga zajedno mole. Gospodin je obećao biti s nama „kad se dvojica ili trojica okupe u njegovo ime“. Učinimo da nas Gospodin češće pohađa i zatekne „budne u molitve“. Neka se naše obitelji pretvore u mali „cenacolo“, obiteljsko ognjište, Crkvu u malom.

26. travanj 2024 05:58