StoryEditorOCM
RegionalNAJUTJECAJNIJA PROMOTORICA VIRA U SLOVAČKOJ NA OTOK DOVELA I EKIPU TRAVEL CHANNELA

Ne radim za novac već iz ljubavi i želje da Slovake i Čehe upoznam s mojim najdražim otokom!

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
29. svibnja 2019. - 21:51
MIRIAM_000.JPG

 

Nakon višednevnog svibanjskog snimanja na cijelom otoku, uskoro će jednosatni promidžbeni turistički film o ljepotama i turističkim posebnostima Vira biti prikazan na 56 televizijskih kanala u Slovačkoj, Češkoj te dijelovima Njemačke, Poljske i Mađarske. Film je rađen u produkciji globalnog Travel Channela, a snimateljsku ekipu iz Slovačke na otok je uputila najutjecajnija turistička promotorica Vira – Slovakinja Miriam Kelečić.

Ova 45-godišnja influencerica koja je rodnu Bratislavu zamijenila virskom i zagrebačkom adresom, na otok je prvi put došla prije 10 godina u vrijeme kada se u Slovačkoj malo toga znalo o Viru. Danas je, tvrdi, posve druga priča.

- Nitko od mojih prijatelja i šireg kruga ljudi koje sam znala tada nije čuo za Vir. Prenijela sam vlastita dobra iskustva s otoka i tako je počelo. Sada su oko moje kuće sve sami Slovaci - kaže Miriam koja je tada bila jedna od direktorica u švedskom multinacionalnom građevinskom gigantu Skanska, dok je u slobodno vrijeme organizirala razne evente. Tako je jednom organizirala rally utrke te upoznala budućeg supruga Željka Kelečića, Hrvata iz Zagreba, koji je u Slovačkoj vozio brdske automobilističke utrke. Kako je Željko krajem 1990-ih kupio teren na Viru u naselju Sridnje kućice, pomalo su od 2009. godine počeli podizali kuću u kojoj su danas na katu apartmani za prijatelje i slovačke turiste.

- Kuću smo sagradili za odmor, odnosno za sebe, ali prije pet godina kada se rodila kćerka Ema podignuli smo gornji kat. Njega sada imamo za naše prijatelje i goste - govori gospođa Kelečić. Poduzetna Miriam još je od ranije bila članica slovačke udruge Prijatelji Hrvatske iz Bratislave, pa je tako samostalno naučila hrvatski jezik, a to znanje pomoglo joj je u spajanju hrvatskih domaćina i slovačkih turista ili pogotovo u objašnjavanju zakonskih obaveza vezanih uz turističku djelatnost. No i u mnogim drugim prilikama.

- Uvijek se zna dogoditi nešto nepredviđeno, pogotovo kada su djeca u pitanju. Znaju se razboljeti na ljetovanju, pa pomažem Slovakinjama i Čehinjama da lakše komuniciraju sa zdravstvenim i drugim službama - kaže dobronamjerna Miriam. Tako je jedan češki par, nakon lijepog boravka i provoda na otoku na koji su došli posredstvom slovačko-virske influencerice, odlučio svom djetetu dati ime – Miriam. Poduzetna Slovakinja u osnovi radi promociju Vira koristeći svoja znanja i vještine iz multimedije, pa na vlastitoj web stranici www.zazivir.sk slovačkim turistima nudi obilje informacija o otoku, piše blog o Viru i Hrvatskoj, dok društvene mreže koristi za česte objave fotografija, novosti, video filmova i svakodnevnih utisaka. Ono što je počelo kao spontana priča, sada je već ozbiljan i profesionalni standard. Kako rastu statistički podaci o dolascima i noćenjima slovačkih i čeških turista na Vir, tako i Slovakinja ima sve opsežniji posao – posredno nudi smještaj, daje informacije o cijenama i sređuje rezervacije.

- Ove godine posredovala sam za gotovo 200 rezervacija za ljetovanje na Viru s minimalno osam noćenja, odnosno najviše tri tjedna, no bitno je reći kako svoje usluge ne naplaćujem. Neću odbiti poklon, ali ne radim za novac već iz ljubavi i želje da Slovake i Čehe upoznam s mojim najdražim otokom. Dobijem rakiju od domaćina kojemu sredim smještaj ili mi pofarba zidove kuće, a ono što je najvažnije dobar je glas i povjerenje. Možda ću jednog dana osnovati turističku agenciju radi svoje kćerke Eme, kako bih joj ostavila uhodani biznis, ali još uvijek ne razmišljam previše o tomu - kaže. Miriam zasad osim putem vlastite mrežne stranice djeluje i preko Facebook stranice, odnosno FB grupe Dovolenka v Chorvatsku na kojoj objavljuje isključivo legalne iznajmljivače s Vira, ali pomalo se u grupi, kaže Miriam, javlja interes i za zimovanjem u Slovačkoj. Ljubav Slovakinje prema otoku najljepše je sažeti u njezinom promidžbenom sloganu ZaziVir, što je skraćeni oblik od Príďte zažiť Vir.

- Dođite i posjetite Vir bio bi doslovni prijevod, ali puno ljepše značenje i zvuk ima na slovačkom. Slovaci su oduševljeni otokom, zaista ga obožavaju, pa se uvijek vraćaju. Uostalom, Jadran je u doživljaju slovačko more. Uvijek je bilo i uvijek će biti - ponosno ističe Slovakinja s virskom adresom.

 

 

OTAC JE BIO GRADONAČELNIK BRATISLAVE

Inženjer Ján Dlouhý poznata je slovačka ličnost, jer je riječ o prvom gradonačelniku Bratislave u dva mandata nakon raspada Čehoslovačke. Umirovljeni te sada 76-godišnji Dlouhý otac je Miriam Kelečić, slovačko-virske influencerice.

- Oca mi pamte po dobrom, pa su mi sva vrata u Slovačkoj otvorena. Zato uvijek nastojim djelovati na isti način: gdje god sam radila i što god da radim, ne zatvaram vrata. Vodila sam knjigovodstvo, radila u banci, organizirala evente, a potom i u poduzeću Skanska. Sada uživam u Zagrebu i pomažem suprugu kojemu sam napravila web stranicu za njegovu firmu, a od svibnja sam stalno na otoku - govori Slovakinja.

 

VIR IMA SVE ŠTO TREBA IMATI

Film koji je snimala ekipa Travel Channela prikazat će sve o Viru: turističku i apartmansku ponudu, plaže, ugostiteljsku i restoransku ponudu, prirodne ljepote, ali i bogatu ponudu u dućanima te činjenicu da otok ima zdravstvenu službu i ljekarnu.

- Često me moji Slovaci pitaju može li se na Viru kupiti nešto, jer znaju da je riječ o otoku pa pretpostavljaju da nije dobro opskrbljen poput gradova. No Vir nije pusti otok, već naseljeno i dobro opskrbljeno mjesto koje ima sve. Film će im sve to pokazati, jer je meni već pomalo dosadilo objašnjavati - ističe gospođa Miriam.

 

VIRKO JE ZVIJEZDA U SLOVAČKOJ

Kreativna Slovakinja osmislila je lik Virka, plišanog medvjedića s mornarskom majicom, koji je postao Facebook i Instagram zvijezda u Slovačkoj, a ime su mu dodijelili sami slovački turisti koji su bili na otoku.

- Obično šetam s Virkom u ruci, pa me Slovaci tako prepoznaju. Snimala sam s medvjedićem svoje šetnje i dogodovštine na Viru te ih objavila na stranicama društvenih mreža, što se ljudima u Slovačkoj svidjelo - kaže Miriam Kelečić.

23. ožujak 2023 00:09