StoryEditorOCM
RegionalVRIJEDNE RUKE

Vukšićki bećari postavili hrvatski stijeg na Gradini, a uskoro slijede novi radovi na podizanju velikog križa

Piše Marko Ledenko Mane
23. lipnja 2020. - 13:35

Poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari postavili su hrvatski stijeg na brdu Gradina iznad Vukšića. Vukšićki bećari mjesec su dana marljivo i mukotrpno uređivali sam vrh Gradine gdje su izvršeni veliki radovi za postavljanje temelja za jarbol. Srpski pobunjenici tijekom Domovinskog rata sam vrh su raskopali, napravili velike tenkovske i pješačke rovove. Povodom svečanosti postavljanja hrvatskog stijega priređen je veliki kulturno zabavni program.

TV Diadora snimala je emisiju “Naša baština“ u kojoj su kao gosti Vukšićkih bećara nastupile Dream team babe iz Ljubuškog i Kud sv. Marko Vionica iz Općine Čitluk. Bećari su dokazali da pored vrhunskog pjevanja znaju voditi brigu o svom Vukšiću i njegovoj kulturnoj baštini.

Uskoro slijede novi radovi na podizanju velikog križa s postavljanjem nekoliko kamenih stolova za odmor turista. Gradina će zahvaljujući Vukšićkim bećarima postati poznato turističko izletište i vidikovac.

Gradina je smještena na završetku visoravni s kojeg se pruža čarobni pogled na Vukšić, benkovački kraj i dio Šibensko–kninske županije. S prilazne strane pregrađena je sačuvanim bedemom u obliku srpa, građenim od više uzdužno spojenih zidova s vanjskim licem od većih grubo klesanih blokova. Po površini Gradine nalazi se veća količina liburnske i rimske, te pokoji ulomak grčke keramike. Unutar bedema naziru se komunikacije koje su se križale pod pravim kutom i temelji nekadašnjih zidova zidanih u malti.

24. travanj 2024 17:53