StoryEditorOCM
TribinaZNANSTVENA KNJIŽNICA

Gradonačelnik Dukić odgovorio predsjedniku GV Vučetiću: Svoju „antihadezeovsku" koaliciju nije uspio pridobiti da glasa niti za ono što sam podržava

Piše Branko Dukić
27. listopada 2022. - 16:44

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić reagirao je na izjave Predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića u tekstu: "Kakva je budućnost zadarske Znanstvene knjižnice? Marko Vučetić pokreće inicijativu o javnoj tribini početkom studenog, evo na čemu će inzistirati".

- Budući da je Predsjednik Gradskog vijeća u svojoj najavi pokretanja inicijative o javnoj tribini prozvao Grad za nezainteresiranost i trenutno stanje u Znanstvenoj knjižnici radi interesa javnosti želim jasno istaknuti nekoliko važnih činjenica.

Samo neodgovorna i nedorasla politika tek kada dođe do ruba smislenog djelovanja okreće se demokratskim procesima, uključivanju javnosti u donošenje odluka, organizira javne tribine, savjetovanja…Tako izgleda inicijativa za organizacijom tribine o budućnosti Znanstvene knjižnice kojoj je jedini cilj pokušaj spašavanja jedne eksperimentalne politike koja je dovela do toga da od ugledne i stabilne institucije sada imamo obezglavljenu i ispolitiziranu instituciju. I pokušaj spašavanja obraza inicijatora.

Nakon orkestriranih napada i uvreda na instituciju, v.d. ravnateljicu i zaposlenike, Znanstvena knjižnica postala je poligon za vježbanje nove demokracije. Prvo je ekspresno, moguće i nezakonito (čeka se pravorijek nadležnih tijela) smijenjeno Upravno vijeće. Onda je jednakom brzinom sastavljeno novo koje bi, najavljeno je, bilo jamstvo desecima kandidatura za mjesto ravnatelja/ice. A stigla je, nakon ponovljenog pokušaja, samo jedna!

Sad se organizira tribina na koju su pozvani svi oni koji na tu temu imaju i trebaju nešto za reći - između ostalog i Grad i Sveučilište i Upravno vijeće. Kao da do sada nitko nije ništa rekao, obrazložio, pismeno i usmeno, javno, pa i na sjednici Gradskog vijeća. Još je najavljena i anketa među zaposlenicima. A oni među sobom biraju dva člana Upravnog vijeća koja imaju jasan stav o svemu. Sad kad treba spašavati situaciju u kojoj se našao inicijator odjednom je stav zaposlenika presudan. Pretpostavljam, samo nekoliko dana ranije kod izbora ravnatelja/ice stav zaposlenika i struke iskazan preko članova Upravnog vijeća za njega je potpuno nebitan.

Nakon što je kao član Senata Sveučilišta podržao prijedlog Grada i Sveučilišta na toj istoj sjednici predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić u raspravi je podržao predloženu odluku i nakon iskazane podrške suzdržano istu srušio uz obrazloženje da ne želi da njegov glas bude presudan. I tako presudio. I pokazao kakvu političku težinu i utjecaj ima među svojom „antihadezeovskom“ koalicijom koju nije uspio pridobiti da glasa za ono što sam podržava, i kao član senata i kao predsjednik Vijeća.

Time je pokazana dosljednost dezorijentiranog političkog djelovanja i produbljivanja neizvjesnosti koja se sa Znanstvene knjižnice prelijeva i na samo Sveučilište.

Siguran sam kako će na tribini kao najbolje rješenje za Znanstvenu i Sveučilište biti moj i prijedlog Sveučilišta, ali nisam siguran u spašavanje političkog djelovanja „nove vlasti“ - stoji u reagiranju gradonačelnika Dukića.

26. travanj 2024 06:55