StoryEditorOCM
Zadar plusNOVA IGRA U GRADU

Jeste li čuli za padel? Ako niste, brzo ćete! Šveđani na Višnjiku ulažu 2,5 milijuna kuna u gradnju pet igrališta za taj najbrže rastući sport na svijetu

Piše Ana Vučetić Škrbić
30. ožujka 2022. - 20:21

Jeste li već čuli za padel? Ako niste, brzo ćete, jer to je sport kojega će do ljeti igrati pola Zadra. 

Ovih dana na Višnjiku počinje uređenje pet terena za taj najbrže rastući sport na svijetu koji kombinira elemente tenisa, badmintona i skvoša. Vrlo je atraktivan i privlačan za rekreativce, a za igru su potrebni loptice i reket nešto teži od onoga za tenis. I naravno, igrališta u koje švedski investitori na Višnjiku ulažu čak dva i pol milijuna kuna!

No, za početak priče o padelu u Zadru ključan je jedan nogometaš. I to nitko drugi do veliki Žuti, Robert Prosinečki

image

Ilustracija padel igrališta

 - Točno tako. Prije godinu dana bio sam u Zagrebu s Prosinečkim koji je na Velesajmu otvorio desetak terena za padel. Bio je to moj prvi susret sa tim sportom, ali na prvu je jasno kako je to idelan sport za rekreativce jer je puno jednostavniji nego tenis, manje zahtjevan od stolnog tenisa i badmintona. Može ga igrati praktički svatko, što potvrđuje i brojka ljudi u svijetu koji ga prakticiraju. Odmah smo krenuli u realizaciju jer smo željeli  padel kao novi sadržaj na Višnjiku, ali pod našim uvjetima. A to je značilo investitora koji je spreman uložiti u izgradnju terena i Višnjiku plaćati godišnji najam za taj centar- govori nam direktor ŠC Višnjik, Denis Karlović.  

I zaista, ta će se ideja pokazati kao win win situacija za Višnjik. Na javni natječaj koji su raspisali krajem veljače ove godine javila se tvrtka Padel klub čiji su osnivači KIAB SPORT AB i PRIEGO AB iz Švedske. Prema uvjetima natječaja, Šveđani će uložiti oko dva i pol milijuna kuna u izgradnju i opremanje pet terena na površini od 1.400 metara kvadratnih uz sam rub rekreativne zone. Osim investicije u gradnju i opremu centra, investitor bi Višnjiku plaćao i režijske troškove od 150 tisuća godišnje, na zakupni rok od deset godina. Šveđani, koji imaju već nekoliko ovakvih investicija u Dalmaciji, već su uplatili bankovne garancije za ovaj posao, a ovo je prvi put da padel centar grade u sklopu javnog sportskog sadržaja. Do sada je to bilo uglavnom u sklopu hotelskih kuća.

- Tako su  prvotno planirali i u Zadru, sve dok nisu vidjeli Višnjik koji je idealan za padel. A nama su rekreativci najvažniji. Cijela sportska i poslovna filofozija Višnjika počiva baš na tih dvije tisuće rekreativaca koji dnevno dolaze ovdje na naše terene. Mi ne možemo ovisiti samo o vrhunskom sportu, niti to želimo. Ovaj centar mora funkcionirati tako da zadovoljava građane     Zato stalno širimo sadržaje, evo za dva mjeseca otvaramo sportski  vrtić za još 120 djece, što znači da ćemo na Višnjiku imati 370 mališana. To je naša najveća dobit- kaže Karlović koji očekuje veliki interes Zadrana za novi sport.

Ako suditi po teniskim terenima koji su stalno puni, padel je novi hit u gradu.   

Kako se igra padel

Padel je sport koji se igra samo u parovima. Igra se u otvorenom i zatvorenom prostoru, a igrači su zatvoreni na terenu površine od 10 do 20 metara sa prozirnim zidovima i žičanim mrežama na pojedinim mjestima.

Momčadi su odvojene mrežom, teren je označen linijama i linijama za servis. Zidovi oko igrališta služe kako bi loptica mogli odskočiti u neočekivanim smjerovima, kako bi igra bila zanimljivija.

Padel koristi isti sustav bodovanja kao tenis: za osvojiti set potrebno je šest gemova, a za pobjedu potrebna su dva seta.

30. travanj 2024 21:29