StoryEditorOCM
Zadar plus‘OPTIMIST OKO ZADRA‘

Prva ‘zadarska slikovnica‘: "Djelo kakvo Zadru još nije posvećeno, ali koje njegova bogata povijest svakako zaslužuje"

Piše L.Burčul
16. ožujka 2022. - 19:02

- Uvijek je prva asocijacija da je slikovnica namijenjena djeci. To je točno, no „Optimist oko Zadra“ je slikovnica koja će, osim u dječje vrtiće, otići i u Turističku zajednicu, u suvenirnice, knjižare, u razne udruge… Zadrani premalo znaju o svom gradu, čak i osnovne stvari – kaže Mirjana Mrkela, autorica teksta u slikovnici „Optimist oko Zadra“, koja je tek izašla iz tiska. Predstavljanje knjige za javnost tek će biti priređeno krajem mjeseca.

Mirjana Mrkela je slijepa osoba, članica Udruge slijepih Zadarske županije, i kaže da je kroz godine shvatila da se premalo poznaju zadarske znamenitosti.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ne moram se nužno obraćati odrasloj publici, pa je nastala slikovnica. U njoj je glavni lik optimist, kao svojevrsna igra riječi s jedrilicom klase optimist koja je najmanja, najjednostavnija i najnježnija vrsta jedrilice. Ona, u knjizi, plovi od Foše do Jedriličarskog kluba na Boriku i putem govori, pjeva i razmišlja o zadarskim znamenitostima. Slikovnica je fantastično ilustrirana, tako da će bez sumnje djecu privući – kazala je Mirjana Mrkela.

Autor ilustracija Marin Franić nije nepoznat zadarskoj javnosti; iz njegove „Tvornice mašte“ produciraju se brojne ilustracije, velikim dijelom upravo za udžbenike hrvatskoga jezika koje tiska „Školska knjiga“.

- Izazov je raditi slikovnicu, pogotovo s ovakvim tekstom koji se veže za Zadar, a sud o kvaliteti rada donijet će čitatelji; knjiga je tek došla iz tiskare – kaže nam Marin Franić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Urednik i izdavač je također Zadranin, Frane Herenda, autor romana „1202“, „Soba 909“, te „Sedam“. Iz njegove izdavačke kuće „Panacea“ izašla je i slikovnica „1202“ sa sjajnim ilustracijama Tomislava Košte, kao i engleska verzija tog romana.

- Uređivanje ovakvog „proizvoda“ bilo je izvanredno iskustvo i uistinu je Zadru nedostajala ovakva slikovnica, da i najmlađi mogu na zabavan način učiti o svom gradu. Naglasio bih doprinos Petre Kuzmić, bez čijeg grafičkog dizajna slikovnica ne bi izgledala tako reprezentativno – kazao je Herenda.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Slikovnica se može nazvati i zbirkom pjesama, gdje je svaka vezana uz neku zadarsku znamenitost ili običaj, a uz svaku pjesmu vezana je jedna životinja. Tako se spominje i zbirka puževa Špire Brusine, kao i mačak Miki Trasi iz opusa Vesne Parun.  

Nakon brojalice u kojoj se saznaje da se Zadar zvao i Idassa i Jader, redaju se Sveti Šimun, Kopnena vrata, Rimski Forum, Pet bunara, Zbirka puževa, Sveučilište, Sveti Krševan, Crkva Svetog Donata, Morske orgulje, Ronioci, Pape, Gradski bedemi, Barka, Gradska plaža, Veslači, Košarkaši, Spomenik pomorcu, Novine, Maraska, Zalazak sunca, Jedriličarski klub, Optimistov san, te Noć punog mjeseca.  

Niz se završava „Kutkom za odrasle“, gdje su na nekoliko stranica navedeni svi podaci vezani uz povijest Zadra, koji se spominju u prvom dijelu slikovnice.

image

Mirjana Mrkela

Luka Gerlanc/Cropix

„Slikovnica Optimist oko Zadra poseban je vodič po Zadru. Uz pjesme Mirjane Mrkele i ilustracije Marina Franića prolazimo najpoznatije i najvažnije gradske zanimljivosti. Djelo kakvo Zadru još nije posvećeno, ali koje njegova bogata povijest svakako zaslužuje – navodi se u prvoj „zadarskoj slikovnici“.

12. travanj 2024 21:45