StoryEditorOCM
Zadar plusNAŠA INCIJATIVA

Zadar više nije "suhi grad": na dva mjesta Zadrani i njihovi gosti dobili dvije javne špine! No, bit će ih još - evo i budućih lokacija za osvježenje!

Piše Zadarski.hr
5. travnja 2023. - 15:03

U sklopu rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata, zadarska riva dobila je dvije špine s besplatnom pitkom vodom, čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu.

Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Podsjetimo, u sklopu projekta "Žedni grad" autora Saše Šimprage koji je Goethe-Institut Kroatien provodio u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD, u Zadru je 2021. godine organiziran program posvećen (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru. Potom je pokrenuta inicijativa za novu mrežu javnih česmi u ovom gradu izuzetno bogate povijesti u kojem je javno dostupna voda, kroz mrežu bunara i špina uvijek imala svoje mjesto.

image
Jure Miskovic/Cropix

I mi smo kao portal još 2021. godine upozoravali kako je Zadar jedinstven grad u Dalmaciji, a možda i na Mediteranu jer nigdje nema javnu špinu, fontanu pa ni - vode!

Autori ove moderen zadarske špine, supružnici Kozine, odgovorili su na nekoliko pitanja za Ekovjesnik.hr  gdje su ukratko predstaviti dizajn "Vodeka".

- Voda se kroz jedan vod konzumira na tri različita načina i prilagođena je za ljude svih generacija za direktnu konzumaciju, za točenje vode u bocu i za životinje u najnižem dijelu. Izrađena je iz cijevi od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika, u mat obradi, brušena na dva različita načina, visine oko 1,2 m. Posebno smo vodili računa o vandalizmu skrivanjem spojnih elemenata i odabirom vrste, debljine i čvrstoće materijala - naglasili su, dodaši kako je ovo prvi suvremeni model javne slavine u Hrvatskoj koji je osim za sve dobne skupine ljudi predviđen i za osvježenje kućnih ljubimaca

- Pogledali smo dosta primjera i zaključili kako su nam svi nefunkcionalni i dizajnerski izuzetno loše oblikovani za potrebe samo jedne skupine korisnika. Voda u našem "Vodeku" se ne "baca", sve ide iz jednog voda, a višak odlazi u najniži nivo, za životinje - naglasili su Kozine te najavili i postavljanje drugih slavina:

- Postavljanje javnih slavina nastavlja se na gradskoj tržnici i Muraju. A želja nam je da bude postavljena i u Perivoju Vladimira Nazora - zaključili su. 

image


 

Jure Miskovic/Cropix
02. svibanj 2024 03:10