StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE MOGLO BITI

Dukić: "Izražavam zabrinutost medijskim objavama o poslovanju Ledane. Napravit ćemo sve da se tako nešto ne ponovi!" Ima li pitanja? Nema...

Piše Ivica Nevešćanin
2. kolovoza 2022. - 16:33

„Prije početka kolegija gradonačelnika” počeo je nesigurnim glasom Ante Ćurković, novi pročelnik Ureda gradonačelnika, „gradonačelnik će vam se obratiti s nekoliko riječi”.

„Poštovani predstavnici medija, kolege pročelnici, drage Zadranke i Zadrani. Kao gradonačelnik, zajedno sa svojim suradnicima, izražavam zabrinutost medijskim objavama o poslovanju Ledane nakon tragičnog događaja od 7. srpnja kada je u Perivoju kraljice Jelene Madijevke izgubljen nažalost jedan mladi život. Koristim ovu priliku da još jednom, u svoje osobno ime, gradske uprave, i svih građana Zadra, izraziti duboku sućut obitelji Seana Brogana. Osobno sama kontaktirao njegovu obitelj nakon nesreće i ponudio im svaki oblik pomoći kao gradonačelnik Zadra i kao čovjek. Neizmjerno mi je žao što se takva tragedija dogodila. Ja osobno, kao gradonačelnik, i moji suradnici, kao i direktori gradskih tvrtki, napravit ćemo sve što je potrebno da se ovakva tragedija u Zadru više nikad ne dogodi. 

Kaznene prijave koja je policija podnijela protiv nekih odgovornih ljudi iz tvrtke u čijem je vlasništvu Ledana, govore nam da Grad Zadar i gradska tvrtka Nasadi trebaju preispitati poslovne odnose ne samo s Ledanom, nego s brojnim drugim korisnicima gradske imovine i javnih površina na kojima obavljaju svoje djelatnosti. Neprihvatljivo je da se najstariji gradski perivoj pretvori u mjesto opasno za njegove posjetitelje, da se na takvom mjestu obavljanju nezakonite aktivnosti, a sve naizgled pod pokroviteljstvom tvrtki u gradskom vlasništvu.

Ja i moji suradnici ovih ćemo dana obići Ledanu u pratnji konzervatora i na licu mjesta provjeriti što se tamo događa. Ja nisam inspektor ni policajca, ni tužitelj ni sudac, ali jesam gradonačelnik i napravit ću sve što mi ovlasti i zakon dopuštaju da na javnim površinama bude više reda. 

Informacije iz Ministarstva kulture koje govore da taj noćni bar nije imao suglasnost konzervatora za postavljanje ugostiteljske i druge opreme, teško su mi shvatljive. Ne mogu vjerovati da se cijelo desetljeće takve prakse provode na gradskim površinama i da nitko na to ne reagira, pogotovo jer je riječ o prostoru pod zaštitom UNESCO-a.

Gradska uprava pomno prati razvoj situacije, u vezi istrage smrti mladog Irca i oko poslovanja Ledane. Kao gradonačelnik odbio sam Ledani dozvoliti radno vrijeme do 3 sata sve dok se istražne radnje ne završe i dok ne bude jasno što je sve pošlo ukrivo u poslovnom odnosu između Nasada i Rive Liburna. 

Osim toga, zatražio sam od direktora Nasada Josipa Krnčevića da me obavijesti o sljedećem sastanku s predstavnicima Rive Liburna. Ja možda tamo ne trebam biti, ali želim, kao odgovoran gradonačelnik i kao predstavnik Grada Zadra koji je Nasadima prepustio Perivoj na korištenje. Kao jedan od gradonačelnika koji su provodili odluke Gradskog vijeća o produljenju radnog vremena kafićima u povijesnoj jezgri i dozvoljavali prekoračenja buke u vrijeme održavanja raznih manifestacija tijekom turističke sezone, ali i preko godine.

Do kraja svoga mandata, zajedno sa suradnicima i stručnim službama, donijet ćemo dokument koji će, vjerujem, unijeti više reda u prostor povijesne jezgre. Taj dokument će biti predstavljen na Gradskom vijeću i vijećnici o njemu raspravljati. Nadam se na kraju da će ga i usvojiti. Taj će dokument biti obvezujući za upravljanje povijesnom jezgrom. Njegova izrada ne može ići brzo i zato molim sve za malo strpljenja.

Molim i pozivam zainteresirane građane i stručnjake da se uključe u javnu raspravu prilikom njegove izrade i donošenja, jer upravljanje Poluotokom, u izazovima današnjeg vremena, kao što je turistifikacija, zahtijeva puno znanja, razumijevanja procesa i sposobnosti za donošenja dugoročno održivih odluka. Koje moraju uvažavati privatne interes za zaradom, ali i interese njegovih stanovnika za kvalitetnim životom. Želimo da Zadar bude prije svega ugodno mjesto za njegove građane, a ako to postignemo, turisti iz cijeloga svijeta htjet će doći u njega.

Neke prve korake u tom smjeru već smo poduzeli. Nedavno smo održali sastanak sa zadarskim obrtnicima na kojem smo vrlo brzo usuglasili zajedničke stavove. Nikad nisam bio čovjek razdora, niti sam ljubitelj zabrana, ali smo svi svjesni da je potrebno uvesti više reda u javni prostor. Nisam za to da se ikome zabranjuje rad, ali nekih ograničenja se moramo pridržavati jer resursi našeg grada i ovog prostor nisu bezgranični. Ograničenja moramo prihvatiti kako bi mogli zajednički tražiti rješenja za sadašnje i buduće izazove. 

Upravljanje jednim gradom složen je posao, a upravljanje gradom koji ima tako veliku, vrijednu i jedinstvenu povijesnu jezgru, izazov je ne samo jedne generacije. Volim reći da živim u najljepšem gradu na svijetu i želim da takav ostane i za naše potomke. Želim da u skladu s njegovom ljepotom, poviješću i tradicijom, donosimo odluke koje će njegove vrijednosti sačuvati za iduće generacije.

Oprostite ako sama bio predug, ako sam bio možda malo i patetičan, ali stvari koje su se dogodile, i sve vezano uz njih, preozbiljne su da im olako pristupamo. Svjestan sam koliko komunalni red znači Zadrankama i Zadranima, koliko su osjetljivi na sve lijepo i na sve ružno što se može dogoditi u gradu. I zato još jednom molim - i vas predstavnike medija i građane - za malo strpljenja - kazao je gradonačelnik Dukić nakon pročitanog obraćanja. 

Pročelnik Ante Ćurković potom je dao priliku novinarima da postave gradonačelniku pitanja, no nitko od nazočnih novinara gradonačelnika nije imao što pitati.

Eto, tako je u utorak moglo biti na kolegiju gradonačelnika. Da mu je netko to napisao. Ali nije. Gradonačelnik Dukić je navukao oklop, zbio stranačke redove i krenuo u ofenzivnu. 

Protiv samoga sebe.

26. travanj 2024 18:43