StoryEditorOCM
4 kantunaMA TKO BI REKAO?!

Ljubitelj ustaških pjesma Toni Šimićev donator je HDZ-a! Amnezija u povjerenstvu ‘Nasmiješenog sunca‘: Ne sjećamo se tko ga je predložio za nagradu!

Piše Ivica Nevešćanin
19. prosinca 2022. - 22:30
Toni Šimićev na svojim društvenim profilima otvoreno veliča ustaštvo, a protiv njega se vodi postupak za gospodarski kriminalMeta/Slobodna Dalmacija

Toni Šimićev, vlasnik bara ‘Teatro‘ u Zadru, bio je donator Hrvatske demokratske zajednice. Njegova tvrtka i ime navedeni su na listi stranačkih donator za 2017. godinu. Prema tabeli objavljenoj na službenim stranicama HDZ-a 2018. godine, tvrtka Teatro j.d.o.o. Tonija Šimićeva donirala je HDZ-u skromnih 1000 kuna. 

Zadarski.hr je tu informaciju objavio u ožujku 2018. godine, a na istoj listi nalazi se još nekoliko zanimljivih imena vlasnika ugostiteljskih objekata u Zadru i Zadarskoj županiji.

Šimićev se našao u fokusu javnosti nakon što je prošlog ponedjeljka, za vrijeme polufinalne utakmice između Hrvatske i Argentine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, u svom lokalu, prepunom mladih ljudi, glasno puštao ustaške pjesme. Nakon što je Zadarski.hr objavio dva videa koja su na to ukazala, policija je protiv 37-godišnjeg Šimićeva podnijela prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira.

Iako je Šimićev na društvenim mrežama najavljivao da će i na utakmici za treće mjesto, u subotu, u svom lokalu biti ustaških pjesma, očito se predomislio, jer "ustašluka" navodno nije bilo. Svoje nezadovoljstvo objavom naših videa Šimićev je iskazao na društvenim mrežama salvom primitivnog vrijeđanja novinara i urednika portala Zadarski.hr.

Toni Šimićev je dobro poznat policiji kao čovjek blizak zadarskim kriminalnim krugovima. Prije tri godine bio je uhićen u velikoj akciji policije pod sumnjom na pranje novaca preko svoje tvrtke Teatro za što je na koncu i optužen. Bio je u prijateljskim odnosima s Denisom Paraćem kojeg je policija smatrala izvršiocem bombaškog napada na kuću odvjetnika Agustina Sudinje 2018. u Sukošanu, ali i opasnim kriminalcem, dilerom i pljačkašem bankomata. Parać je u travnju 2019. poginuo u prometnoj nesreći na zadarskoj zaobilaznici, a Šimićev se na svojim društvenim profilima dugo od njega opraštao.  

Istog dana kada nam je policija potvrdila da je protiv Šimićeva podnijela prijavu zbog ustaških pjesma, noćni bar Hype je dobio nagradu ‘Nasmiješeno sunce‘, koju tradicionalno zajednički dodjeljuju Grad Zadar, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Udruga ugostitelja Zadar, HGK Županijska komora Zadar, Ceh ugostitelja iz Udruge obrtnika Zadar te Obrtnička komora Zadarske županije.

Iako javnost u Zadru Šimićeva poznaje i kao vlasnika Hypea, nagradu je u ime tog noćnog bara primio Antonio Čubrić, prema sudskom registru, vlasnik trgovačkog društva Los Angeles j.d.o.o. u čijem je portfelju poznati zadarski klub. Ime Šimićeva ne navodi se u sudskom registru tvrtke Los Angeles, premda je Šimićev zadnjih godina u više navrata javno istupao kao vlasnik Hypea i drugih ugostiteljskih objekata, poput Teatra, Manga i L.A. Da ipak postoji veza između Šimićeva i Hypea ukazuje i činjenica da je na dodjeli nagrada ‘Nasmiješeno sunce‘ u Kneževoj palači bio prisutan i Šimićev.

image

Vlasnik kafića teatro Toni Šimićev

Instagram/Slobodna Dalmacija

- Ne znam zašto je on bio tamo. Znam za kuloarske priče o vlasniku Hypea, ali prema sudskom registru vlasnik tog kluba je tvrtka Los Angeles koju predstavlja Antonio Čubrić, kaže Mate Pinčić,  v.d. pročelnika gradskog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

On je zajedno s direktorom TZ Grada Zadra, Marijom Palekom, nagrađenima uručio priznanja, a osobno je i sudjelovao u radu povjerenstva koje je jednoglasno donijelo odluku da se Hype baru dodijeli nagrada za najbolji noćni klub u Zadru. Ostali članovi povjerenstva koju su dali svoj glas za Hype su bili: Mihaela Kadija (TZZŽ), Dubravko Milin (Udruga ugostitelja), Maša Jurin (HGK), Robert Kovačević (Ceh ugostitelja) i Stipe Knežević (Obrtnička komora Zadarske županije) 

Nakon što je Zadarski.hr ukazao na činjenicu da je ispred Hype bara bilo nasilnih incidenta povezanih s drogom, da je Šimićev blizak kriminalnim krugovima, da je nedavno optužen za pranje novca te da se u njegovom lokalu puštaju ustaške pjesme, neki članovi povjerenstva su izrazili žaljenje i predložili povlačenje nagrade za klub Hype

image

Dodjela Nasmiješenog sunca za noćni bar Hype: Mario Paleka, Antonio Čubrić i Mate Pinčić

Luka Gerlanc/

Kako je nagrada dodijeljena jednoglasno, zanimalo nas tko je Hype bar uopće predložio za nagradu.

- Stvarno se ne sjećam – odgovorio je pročelnik Mate Pinčić nakon našeg inzistiranja. Pinčić nažalost nije jedini, "amnezija" je zavladala i među drugim članovima povjerenstava ‘Nasmiješenog sunca‘ koje smo ovih dana kontaktirali, iako su jednoglasno glasali za taj "nepoznati" prijedlog! 

Zanimljivo je da je i noćni klub ‘Ledana‘, odnosno tvrtka Riva Liburna, o kojem smo prošlog ljeta dosta pisali - i koji od otvorenja do danas nijedan dan nije radio u skladu sa zakonom - također bio donator HDZ-a i dobitnik nagrade ‘Nasmiješeno sunce‘.

Zbog svega toga, a kako bi se izbjegli novi skandali, neki ironično predlažu da se povjerenstvo za dodjelu ‘Nasmiješenog sunca‘ proširi s predstavnicima policije i državnog odvjetništva. Njihov zadatak bi bio da prije nominacije provjere ‘valjanost‘ svakog kandidata. Pitanje je međutim koliko bi to dalo rezultata, jer iskustvo s ‘Ledanom‘ nam govori da bi konačan ishod, kad je Zadar u pitanju, s njima mogao biti isti, ako ne i još gori... 

01. svibanj 2024 22:30