StoryEditorOCM
4 kantunaSAD JE TO I SLUŽBENO

Odvjetništvo je pokrenulo izvide oko prodaje dionica Turisthotela nakon pisanja Zadarskog.hr! Evo tko je dosad bio na razgovoru u policiji...

Piše Ivica Nevešćanin
10. ožujka 2023. - 11:45
Predstavnici Tankerske plovidbe i Turisthotela u obilasku gradilišta TZ ZatonStipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Zahvaljujući pisanju portala Zadarski.hr, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je zatražilo provođenje izvida oko mogućih nezakonitosti oko prodaje dionica Turisthotela zadarskoj Tankerskoj plovidbi.

- U svezi s Vašim upitom vezanim uz nezakonitu prodaju dionica Turisthotela Tankerskoj plovidbi obavještavamo Vas da je Policijska uprava zadarska Služba kriminalističke policije, po uputi ovog državnog odvjetništva, a nakon objave u medijima u kojima se izražava sumnja na nezakonitu prodaju dionica Turisthotela, započela s provedbom policijskih izvida s ciljem provjere prijepornih okolnosti vezanih uz navedenu prodaju dionica – potvrdili su nam u petak iz Županijskog državnog odvjetništva.

Nakon naših natpisa, ŽDO je dobio i nečiju kaznenu prijavu podnesenu zbog sumnje u inkriminirajuće radnje koje se gone po službenoj dužnosti.

- Jednako tako, nakon dane upute i dogovora sa službenicima Krim policije, zaprimili smo podnesak u kojem se također iznose inkriminirajuće okolnosti vezane uz kupoprodaju dionica Turisthotela, te će se od strane ovog državnog odvjetništva postupiti i donijeti odluka po zaprimljenom podnesku u pravcu nalaganja svih izvida, a moguće i dokaznih radnji, potrebnih za donošenje odluke o postojanju osnova sumnje na učin kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti – stoji na kraju odgovora iz ŽDO-a kojeg potpisuje glasnogovornica Marijana Stipić.

image

Predstavnici Tankerske plovidbe i Turisthotela u obilasku gradilišta TZ Zaton

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, na zahtjev ŽDO-a policija je u srijedu obavila obavijesni razgovor s predsjednicom uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić. Predmet poziva, kako neslužbeno doznajemo, nije bila prijava koju je Meri Matešić Sičić podnijela protiv Marija Pavića, predsjednika uprave Tankerske plovidbe, zbog navodno upućene prijetnje, nego njena eventualna saznanja o postupcima bivše članice uprave Danke Nekić prije prodaje svojih dionica Turisthotela zadarskoj brodarskoj tvrtki. Naime, u vrijeme sporne korespondencije, Nekić i Matešić Sičić su bile jedine članice uprave, a informacije o komunikaciji između Nekić i brokerske kuće Interkapital, imao je i tadašnji dioničar i član NO Ante Barić.

Zadarski.hr je u dva navrata objavio mejlove koje je Danka Nekić kao članica uprave slala Interkapitalu iz Zagreba. U njima je za sebe i još trojicu pojedinačnih dioničara dogovarala povoljnije uvjete za prodaju dionica, a Interkapitalu je također, prema porukama pronađenima na serveru tvrtke, proslijedila i povjerljive informacije o poslovanju Turisthotela, i to nekoliko mjeseci prije prodaje svojih dionica. 

Zbog sumnji na nezakonite aktivnosti bivše članice uprave, neki su mali dioničari podnijeli predstavke HANFA-i te kaznene prijave Državnom odvjetništvu u Zagrebu. Iz odgovora ŽDO-a sada je jasno da je nakon pisanja Zadarskog.hr do njih došla i određena kaznena prijava. Jesu li njeni pošiljatelji mali dioničari ili možda HANFA, koja Tankerskoj plovidbi još nije odobrila preuzimanje, nismo mogli saznati.

Nakon Meri Matešić Sičić, prema informacijama iz polcije, obavijesni razgovor je obavljen i s predsjednikom NO Turisthotela i jednim od većih dioničara Franom Skoblarom. Očekuje se da će na okolnosti pripreme prodaje dionica i objavljenih mejlova na razgovor biti pozvana Danka Nekić, član NO i bivši dioničar Ante Barić, te drugi članovi NO, ali i predstavnici Interkapitala iz Zagreba, Andrej Erjavec i Tonči Korunić, s kojima je Nekić komunicirala. A vrlo moguće i Mario Pavić...

17. travanj 2024 16:23