StoryEditorOCM
4 kantunaDOM GLAZBE I PLESA

Poznata redateljica i voditeljica Dragon teatra, Maja Šimić: "Desetljećima se vodi borba s deficitom prostora za kulturu, Dom županije spasio bi stvar!"

Piše Matea Magaš
22. ožujka 2022. - 22:20

Na prosvjedu, koji se prije više od dva tjedna održao ispred Doma županije, na kojem je stotinjak građana iskazalo svoje nezadovoljstvo idejom da ova atraktivna zgrada padne u ruke Zadarske nadbiskupije, bila je i Maja Šimić.

Ova 45-godišnjakinja s  diplomom radijske i kazališne režije u Beogradu, kroatistike u Zadru i apsolventica više trenerske škole na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, osnivačica Dragon teatra, na zadarskoj je kulturnoj sceni aktivno prisutna već dugi niz godina. Kad je saznala za mirno okupljanje ispred zgrade Županije, nije ni trenutka dvojila.

- Znala sam točno koji će ljudi biti na prosvjedu, no moram priznati da sam se ipak razočarala u broj okupljenih. Čitajući vaše tekstove i komentare ispod njih, mislila sam da će ih biti preko tisuću ljudi. Gdje su oni bili? Nažalost, shvatila sam da je ipak riječ tek o 'Facebook ratnicima' bez municije. Imaju strašnu potrebu komentirati, a nemoć se aktiviraju – rekla je tužno je Šimić.

I sama je komentirala kolegu Vinka Radovčića koji nam je prošli tjedan iznio svoje mišljenje o namjeni Doma županije. On je, ukratko, istaknuo kako zadarskim 'kulturnjacima' ne treba više prostora s obzirom na to da se u Zadru već nalaze Kneževa i Providurova palača te Centar kreativne industrije, a čeka se i Centar za mlade.

image

Maja Šimić, redateljica i voditeljica Dragon teatra

Arhiva

- Iskreno mislim da nismo ni svjesni prostornog deficita. Radi se o kroničnom problemu koji traje gotovo trideset godina. Vratit ću se upravo na 90-te kad je zbog bombardiranja Glazbena škola bila primorana preseliti se u druge prostore. I do danas se tamo nalazi. U kompletno neadekvatnim prostorijama, gdje istinski manjka mjesta za rad, posebno plesnom odjelu. Po mom mišljenju Glazbena škola, koja je odgojila generacije glazbenika i plesača, zaslužuje nove, bolje prostore, zato smatram da bi zgrada Županije bila idealna. Vjerujte mi, vrlo bi se lako i brzo popunili svi prostori u zgradi – rekla je Šimić te dodala kako i zbor Petar Zoranić, koji se ”krpa” s prostorima za vježbanje također mogao tamo useliti.

Istaknula je kako bi premještanjem Glazbene škole u Dom županije integrirali kulturu nazad u grad, gdje, tvrdi, treba biti.

- U mnogim europskim gradovima većina se kulturnih institucija nalazi upravo u centru grada. Mislim da ne treba ništa parcelizirati, dijeliti drugim umjetničkim institucijama, već cijeli objekt prepustiti Glazbenoj školi, svim umjetnicima te organizacijama koje su deficitarne s prostorom – jasna je Šimić.

Naglašava kako je lokacija idealna, a potencijal ogroman te bi bila ludost ne iskoristiti ga.

- U dvorištu Doma mogu se izvoditi bilo koje scenske izvedbe na otvorenom, ne moramo se samo ograničiti na glazbene, jer je prostor kao takav savršen za umjetnike, ali i za publiku. Također, uokolo nema ni jednog stambenog objekta u neposrednoj blizini, iako je riječ o centru grada, što je stvarno rijetkost. Nikome se ne bi smetale izvedbe na otvorenom. Realno, mi nemamo ni jednu kvalitetnu ljetnu scenu u Zadru, a ovim čekanjem devastiramo energiju tog prelijepog prostora – istaknula je Šimić, koja se i sama već godinama bori s manjkom prostora za rad i za nastupe.

image

Zgrada županije

Arhiva

- Mi kao umjetnička organizacija već neko vrijeme djelujemo u prostorima Mjesnog odbora Jazine II., a kad igramo predstave, moramo iznajmiti dvoranu, što naravno košta. Da ne govorim koliko nam prostora fali za garderobu i skladište. Za sad Grad nije imao sluha za nas... – potužila nam se Šimić.

Za kraj je dodala kako u Domu županije treba biti prostor i za sve građane, poput prikladne kavane čiji bi pogled obrao s nogu.

- Mislim da ugostiteljski objekti trebaju biti svugdje, u raznim institucijama, jer ih tako otvaramo za javnost, otvaramo ih prema svijetu i svijet zovemo k sebi. Zatvorenost svake vrste postala je tradicionalna u Zadru. Vrijeme je da to promijenimo, najbolje, za početak, kroz kulturu... Jer ona je potreba, tu nema kalkulacija – zaključila je Šimić.

20. travanj 2024 03:39