StoryEditorOCM
4 kantuna175 ČLANOVA ZBORA

I odvjetnici komentiraju Zadarski.hr: ‘Problemi u funkcioniranju Općinskog suda su veliki. Ispada da je novinar jedini koji može nešto promijeniti...‘

Piše zadarski.hr
22. veljače 2023. - 15:46
Predsjednik Odvjetničkog zbora u Zadarskoj županiji Branimir Zorica na oproštajnoj zabavi sutkinje Enke Moković povodom odlaska u mirovinuJure Miskovic/Cropix/Cropix

Nakon što su u studenom prošle godine mediji objavili pismo ”zadarskih odvjetnika” u kojem se žale na rad Općinskog suda u Biogradu i Zadru te predsjednika Marija Pešića, ispostavilo se da nitko od p(r)ozvanih odvjetnika ne želi javno stati iza njega, uključujući i navodnu autoricu, koja se od svega ogradila. S Općinskog suda oštro su odbacili sve sporne navode iz pisma i demantirali optužbe za ”katastrofalno stanje” na sudovima, a isto pismo je, osim medija, dobio i predsjednik Odvjetničkog zbora Zadarske županije Branimir Zorica.

- Pismo sam dobio od odvjetnice, ne odvjetnika. Jednina. Napravit ću sve što je u mojoj moći... sazvati Upravni odbor, pa ćemo odlučiti što napraviti. Iako, da se razumijemo, u puno toga se s njom slažem kao kolega – kazao je u studenom prošle godine Zorica za Zadarski.hr.

Otad je prošlo tri mjeseca, a Upravi odbor Odvjetničkog zbora odlučio je da neće reagirati ni na "autore" pisma, ni na sadržaj koji se u njemu navodi.

No sredinom veljače ove godine, 175 članova Odvjetničkog zbora Zadarske županije dobilo je dopis kojeg potpisuje predsjednik Zbora Zorica. U njemu informira svoje članove o poduzetim aktivnostima Upravnog odbora i Zbora, a u drugom dijelu kratko se osvrće i na Općinski sud u Zadru.

„Kada je u pitanju stanje na ”našem“ Općinskom sudu, svi smo svjedoci raznih natpisa iz kojih je očito kako su problemi u funkcioniranju te institucije veliki. Hoće li se nešto promijeniti i hoće li naše stranke biti jednog dana zadovoljnije, teško je reći, pogotovo je teško to očekivati u nekom skorijem vremenu. Ono što me osobno žalosti jest činjenica da neki pravosudni dužnosnici ne znaju za odnose između drugih pravosudnih dužnosnika, kao da je visinska razlika od par metara zapreka za realno sagledavanje stvarnog stanja stvari. Čudim se da se makar hodajući stubama neki nisu mogli uvjeriti kako nešto u djelovanju suda nije u redu, da su hodnici sablasno prazni” navodi Zorica, aludirajući očito na nedavni intervju predsjednika Županijskog suda Željka Đerđa za Zadarski.hr, te nastavlja:

„Čini se kako naše dosadašnje intervencije, sastanci, od kojih neki nisu nikada niti održani, („jer odvjetnici su ipak samo stranke u postupku pa nema potrebe s njima uopće razgovarati“), nemaju baš previše smisla. Pisanje Predsjedniku Vrhovnog suda i Ministarstvu još i manje. Ispada kako je Ivica Nevešćanin jedini koji nešto može pokrenuti. U tom smislu Upravni odbor Zbora je odlučio da neko vrijeme neće kontaktirati niti tražiti sastanke s predsjednicima sudova, već ćemo pozorno pratiti situaciju i zatim odlučiti kako dalje. Da bismo u tom smislu donijeli adekvatnu odluku, molim vas sve skupa da nam pišete, na službeni mail Zbora, te iznesete svoje primjedbe, svoja iskustva, svoje prijedloge, pri čemu vas ujedno molim da u toj komunikaciju zadržimo razinu primjerenu službi koju obavljamo” navodi, među ostalim. Zorica u svom dopisu kolegama.

Nazvali smo odvjetnika Zoricu koji nam je dao zeleno svjetlo za objavu detalja iz pisma, a na pitanje je li spominjanje novinara u kontekstu stanja na Općinskom sudu bilo sarkastično, kratko se nasmijao i rekao da je to mislio ozbiljno.

04. svibanj 2024 11:37