StoryEditorOCM
4 kantunaDOŠAO ZRINKO ZRILIĆ

Nasadi uzeli odvjetnika zbog raskida ugovora s Ledanom? Krnčević žrtveno janje za odgovornost Vrančića, Kalmete i Dukića. Ledana će radit još 6 mjeseci?

Piše Ivica Nevešćanin
22. srpnja 2022. - 20:19

Zbog brojnih poslovnih dubioza i nepravilnosti otkrivenih u slučaju Ledana, gradska tvrtka Nasadi angažirala je poznatog zadarskog odvjetnika Zrinka Zrilića za pružanje pravne pomoći.

- Točno je, u ovom trenutku Nasadima pružam pravnu pomoć. Za sve druge izjave ili komentare vezano za pravne odnose Nasade i tvrtke Riva Liburna prerano je govoriti. U ovom trenutku situacija je takva da vam ni na jedno pitanje ne mogu dati konačan i nedvosmislen odgovor – kazao nam je odvjetnik Zrilić, dodajući da ne može govoriti o tome je li angažiran zbog mogućnosti raskida ugovora s Ledanom.

Podsjetimo, Nasadi su zatražili Zrilićevu pravnu pomoć nakon što je Zadarski.hr otkrio nekoliko krucijalnih činjenica vezanih uz poslovni odnos Nasada i tvrtke riva Liburna u čijem je vlasništvu kafić i noćni bar Ledana.

image

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra

Jure Miskovic/Cropix

Zadarski.hr je, među ostalim, objavio da Ledana od 2012. do siječnja 2022. nije imala minimalne uvjete neophodne za rad ugostiteljskog objekta na javnoj površini koju su koristili za kafić i noćni bar. Imali su zapravo minimalne uvjete za poslovni prostor i svega 100 metara javne površine za potrebe kafića, a godinama su nezakonito koristili višestruko veću površinu, nekada i veću od 700 kvadrata, i za kafić i za noćni klub.

Angažman Zrilića sugerira da Nasadi najozbiljnije razmišljaju o mogućnosti raskida ugovora s Rivom Liburna kojeg su sklopili početkom ove godine na rok od godinu dana za zakup 599 kvadrata u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Ugovor o zakupu poslovnog prostora od 67 kvadrata, sklopljen je u svibnju prošle godine na novih pet godina, kao treći u nizu za taj prostor koji u stvarnosti ima 102,85 kvadrata.

Na tu površinu Ledana je 2012. ishodila minimalne uvjete, ali ugovor o zakupu nije nikad mijenjala i tako je 11 godina uskraćivala Nasade za iznos najma. Znači li to da je Ledana svjesno godinama obmanjivala Nasade ili je to radila u dosluhu s odgovornim ljudima u Nasadima i Gradu Zadru, možda se otkrije tijekom pokrenute policijske istraga.

Je li protuzakonito poslovanje Ledane koje je utvrdio i Državni inspektorat dovoljno za raskid ugovora s Rivom Liburna u ovom trenutku nitko službeno ne želi komentirati. O tome nisu sigurni ni u Nasadima, zbog čega su i angažirali odvjetnika Zrilića. On bi trebao duboko ući u poslovne knjige i istražiti sve ugovorne odnose između Rive Liburna i Nasada od 2011. do danas, na način da se Nasade maksimalno pokuša zaštititi od mogućih negativnih posljedica.

image
Luka Gerlanc/

Nasadi naime strahuju da bi jednostranim raskidom ugovora morali platiti veću odštetu nego što iznosi vrijednost ugovora o zakupu javne površine i poslovnog prostora sklopljenih s Rivom Liburna. Tako nešto bi se moglo dogoditi jedino u slučaju da Nasadi ne mogu opravdati razlog prijevremenog raskida ugovora. Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju da su, prema infomacijama dosad objavljenim na portalu Zadarski.hr, stvoreni svi uvjeti da Nasadi raskinu ugovor s Ledanom bez ikakvih štetnih posljedica za sebe.

Kao što je Zadarski.hr već pisao, ugovor između Nasada i Rive Liburna ima osam točaka za raskid ugovora, a dvije točke sadrže elemente koji bi u ovom slučaju mogli biti ključni.

Pod točkom 1. navodi se da Nasadi mogu otkazati ugovor „ako zakupnik izgubi pravo na obavljanje poslovne djelatnosti temeljem rješenja nadležnog tijela” odnosno, pod točkom 3., „ako zakupnik koristi poslovni prostor protivno ugovoru ili tako da se poslovnom prostoru, zajedničkim prostorijama ili uređajima njegovom krivicom nanosi šteta”.

Što će Nasadi na koncu poduzeti, u ovom je trenutku, dok istraga još traje, teško predvidjeti.

Direktor Josip Krnčević odgovoran je za najunosniji ugovor sklopljen između Nasada i Rive Liburna o zakupu javne površine iz siječnja ove godine. Krnčević je prvi direktor Nasada koji je s Ledanom ugovorio najveću površinu, čak 599 kvadrata, po najvećoj cijeni, 62 kune mjesečno po kvadratu, što je pet kuna više od dotadašnje. Također je prvi direktor u jedanaest godina koji je toliku površinu ugovorio na rok od godine dana. Krnčević je u svibnju prošle godine potpisao i treći petogodišnji ugovor s Rivom Liburna za zakup poslovnog prostora od 67 kvadrata koji, zapravo ima 102,85 kvadrata, o čemu on, tvrdi, nije imao nikakvih saznanja.

image

Josip Krnčević direktor tvrtke Nasadi.
 

Jure Miskovic/Cropix

Krnčević sada plaća cijenu što se u njegovom mandatu razotkrivaju brojni propusti i pogodovanja koja je godinama uživala Ledana na štetu građana i tvrtke Nasadi, a za koje su odgovorni gradonačelnici i garniture direktora prije njega (Hrvoje Grdović i Lenko Ugrinić). Direktora koji je Nasade preuzeo 2020. želi se u ovoj aferi pretvoriti u dežurnog krivca, pokušava se na njega svaliti sva odgovornost, iako politička odgovornost stoluje u Medulićevoj, a operativna na Narodnom trgu. U uredu gradonačelnika, od Zvonimira Vrančića, u čije je vrijeme Perivoj prepušten na korištenje Nasadima, preko Božidara Kalmete do Branka Dukića.

Štoviše, Dukićeva garnitura je najodgovornija, jer oni su bili na vlasti kada je na istom mjestu 2018. poginuo mladi Nizozemac i od tada do nove tragedije nisu apsolutno ništa poduzeli da povećaju sigurnost na spornom dijelu bedema koji je tada već bio pod zaštitom UNESCO-a. Niti su taj strašni događaj iskoristili da pretresu poslovanje Ledane koja je tih godina ostvarivala višemilijunske prihode i dobit na nezakonit način. Naprotiv, nastavili su podilaziti svim zahtjevima Ledane, poglavito za produljenje radnog vremena, čime su kafić usred grada pretvorili u noćni klub koji bukom rastjeruje stanovnike Poluotoka i maltretira cijeli Zadar.

Zato i odgovor kojeg smo nekidan dobili iz gradske uprave, inicijalno postavljen pročelniku Tomislavu Koroni, zaduženom za upravljanje gradskom imovinom, ukazuje da u gradskoj upravi poduzimaju sve moguće manevre kako bi sa sebe skinuli svaku odgovornost za Ledanu.

- Grad Zadar nije potpisnik ugovora s tvrtkom Riva Liburna za najam javne površine i poslovnog prostora u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Potpisnik ugovora, tvrtka Nasadi, postupat će u skladu s ovlastima i mogućnostima definiranim u ugovoru s tvrtkom koja je u najmu, isključivo s ciljem zaštite javnog interesa – ogovorili su nam na pitanje hoće li Grad Zadar tražiti raskidanje ugovora s Rivom Liburna. Naravno, ugovor je formalno sklopljen s Nasadima, ali uz znanje i odobrenje gradonačelnika i na znanje njegovih nadležnih službi.

image

Gradski pročelnik Tomislav Korona

Luka Gerlanc/Cropix

Štoviše, predsjednik Nadzornog odbora Nasada je Dukićev pročelnik Tomislav Korona, isti onaj koji se od izbijanja afere ”lopta” s Robertinom Dujelom, pročelnikom za komunalne djelatnosti, po pitanju nadležnosti i odgovornosti za stanje u Ledani. Dodajmo da su članovi NO Nasada još Pave Ivić, voditelj studija Baltazar u Biogradu, u svojstvu zamjenika predsjednika, te Tomislav Medić, kao predstavnik zaposlenika.

Moguće da Nasadi odnose s Ledanom neće dirati sve dok policija i državno odvjetništvo ne daju posljednju riječ oko istrage smrti, ali i poslovanja tog noćnog kluba. Oslanjanje na rad zadarskih istražitelja, sudeći po iskustvu, moglo bi potrajati godinama. Stoga je iznimno važno da je ključan ugovor Nasada s Ledanom - o zakupu javne površine – potpisan na rok od samo godine dana koji istječe za manje od šest mjeseci. Ako ga Nasadi ne budu htjeli produžiti, Ledana više neće dugo raditi. Bez javne površine u zakupu, samo u zatvorenim prostorom, takav biznis vlasnicima će se teško isplatiti...

26. travanj 2024 10:01